Международният съд поиска от САЩ да отменят частично санкциите срещу Иран

04-10-2018

Международният съд на ООН частично уважи иска на Иран за въвеждане на временни мерки по отношение на САЩ в периода на съдебния спор между двете страни. САЩ трябва да гарантират, че въведените на 8 май санкции срещу Иран не засягат хуманитарната сфера и гражданската авиация. Освен това съдът приканва двете страни да се въздържат от действия, които може да засилят разногласията им.


Абдулкауи Юсюф – председател на съдебния състав:
„Съдът счита, че Съединените щати в съответствие със задълженията си по договора от 1955 г, трябва да премахнат по свой избор всяка пречка, произтичаща от обявените на 8 май 2018 г мерки срещу свободния износ за Иран на стоки, необходими за хуманитарни нужди, като лекарства и медицински изделия, храни и селскостопански стоки, както и стоки и услуги, необходими за безопасността на гражданското въздухоплаване, резервни части, оборудване и свързани услуги, необходими за гражданските въздухоплавателни средства.“


В мотивите на решението се посочва, че повторното въвеждане на санкции срещу Иран от страна на Тръмп е необосновано, тъй като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) многократно е потвърждавала, че Иран спазва ядрената сделка. Вашингтон не приема тази позиция, защото смята, че съдът няма юрисдикция по случаи, засягащи националната му сигурност. Решенията на институцията – основен съдебен орган на ООН – са обвързващи, но той е лишен от механизми, с които да ги прилага.

През май Тръмп изтегли САЩ от споразумението между 6 държави и Иран за ядрената програма на ислямската република, а по-късно подписа решение за възстановяване на американските санкции срещу страната. В резултат Иран заведе делото в съда в Хага с аргумента, че санкциите „задушават“ икономиката му.

Според ВВС съдебното решение може да насърчи европейски компании, прекратили търговията с Иран заради опасения от санкции, да преразгледат позицията си.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net