По света  /  новини

36 процента достигна активността на референдума в Македония
01-10-2018
Статия новини

При 91% обработени бюлетини активността на референдума в Македония е 36% - доста под очакваните. 91% от гласувалите са подкрепили членството на страната в ЕС и НАТО чрез приемане на Договора за името с Гърция.

Министър-председателят Заев каза, че не възнамерява да подава оставка, въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната. НАТО приветства резултата от референдума. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан също поздрави македонците.

Минути след края на изборния ден премиерът Зоран Заев обяви, че въпросът на референдума е събрал около 600 000 гласа - повече, отколкото всяка една партия някога е печелила на парламентарни избори.

Зоран Заев заяви също така, че е време промените в Конституцията да влязат в Парламента.
А през това време лагерът на бойкотиращите излезе по улиците. Хиляди македонци, бойкотиращи референдума и доволни от резултата, се събраха в центъра на Скопие, за да отпразнуват, както те тълкуват, победата.

Под звуците на македонския национален химн и народни песни, бойкотиращите референдума обявиха Договора от Преспа за името с Гърция за невалиден и поискаха оставката на правителството.