По света  /  новини

Десетки жертви след серията от трусове и цунами в Индонезия
29-09-2018
Статия новини

Най-малко 48 са жертвите на серията земетресения и последвалото цунами в Индонезия. Най-засегнат е остров Сулавеси, където вълните са се вдигнали до два метра. След вчерашното най-силно земетресение със сила 7,5 по Рихтер са регистрирани стотици вторични трусове.
Земята на остров Сулавеси продължава да се люлее. Курортният град Палу, с население над 300 хиляди души е сред най-засегнатите. Там цунамито, предизвикано от люлеенето на земята, е било най-високо. Издирвателните и спасителните операции в района започнаха, но координирането им е много трудно, признават властите.
Причината - срив на комуникационните мрежи и нарушена инфраструктура - придвижването в крайбрежните райони е почти невъзможно. Разчита се основно на хеликоптери. В разчистването на отломките се включиха и военни. Президентът изказа съболезнования на семействата на загиналите.
Опасенията са, че броят на жертвите ще се увеличи. През август серия трусове люляха индонезийския остров Ломбок, загинаха най-малко 460 души. Индонезия е част от силно сеизмичната зона, наречена Огнен Пръстен, и земетресенията там не са рядкост.