ЕП одобри доклад за отнемане правото на глас на Унгария, Юнкер с последна реч

13-09-2018

Европейският парламент препоръча да започне процедура срещу Унгария заради нарушаване на основни европейски ценности. Докладът без прецедент беше одобрен в пленарна зала.
Решението за задействане на процедури за санкции срещу Унгария беше прието с огромно мнозинство в пленарната зала, но предизвика разцепление в ЕНП. Повечето депутати от ЕНП одобриха стартирането на процедурата, но българските представители в нея от партия ГЕРБ гласуваха с „против“.
Разделение имаше и сред ПЕС, като „за“ процедурата гласува нейният лидер Сергей Станишев.
Решението за санкции срещу Унгария в момента е на Съвета на ЕС, където решенията се взимат с пълно единодушие. Това означава, че ако една държава е против, решението не може да се вземе.
Темата за Унгария измести вниманието от годишната реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, която е и последната му. Сред акцентите в изказването му бяха борбата с миграцията, охраната на външните граници на ЕС, еврото като световна валута и да се отмени смяната на времето.
Мандатът на тази Европейска комисия е само кратка глава от дългата история на Евросъюза, каза Юнкер пред евродепутатите. И обеща да продължи да работи този не толкова перфектен съюз да става все по-перфектен.
Лидерство, единство и Европа, която говори в един глас. За това призова Юнкер. Особено във външната политика, където според него решенията трябва да се вземат с квалифицирано мнозинство.
По друга важна тема, по която се произнесоха милиони европейци, Юнкер потвърди, че ще отпадне смяната на времето.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net