По света  /  новини

Жертви и ранени след силното земетресение на японския остров Хокайдо
06-09-2018
Статияснимка: БНТ
 новини

Унищожително земетресение със сила 6,7 по Рихтер удари японския остров Хокайдо. Най-малко двама души са загинали, 120 са ранени, десетки са в неизвестност. Бедствието става само дни, след като същата част на страната беше пометена от най-мощния тайфун от 25 години насам.
3:12 часа след полунощ. Трус със сила 6,7 разлюлява Хокайдо. Епицентърът е на дълбочина 37 километра в окръг Ибури. Последват още няколко силни вторични труса, някои от тях с магнитуд над 5 по Рихтер.
Земетресението разрушава много сгради, на места предизвиква свлачища. Десетки хора се водят в неизвестност. Целият остров остава без ток и населението от близо 3 млн. домакинства прекарва нощта на бедствието в непрогледен мрак. Заради аварията е прекъснато и охлаждането на атомната централа Томари. Макар и да не работи от няколко години, експерти предупреждават, че опасността трите реактора да останат без охлаждане, е много голяма.
Над 200 полета са отменени, влаковете спряха работа. Най-тежка е ситуацията в град Ацума, където свлачище помита къщи и пътища. Земната маса е разцепила планината на две, изтръгнала е дървета и е погълната сгради. 25 хиляди военни са се включили в спасителните операции.