Опит за покушение срещу президента на Венецуела по време на негова реч

05-08-2018

Венецуелският президент Николас Мадуро обвини крайнодесни фракции в страната и колумбийския си колега Хуан Мануел Сантос, че са извършили опит за покушение срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирайки реч на президента по телевизията.
'Това беше опит да бъда убит', заяви Мадуро, добавяйки, че събраните досега данни сочат за действия на крайната десница, работеща съвместно с колумбийци. Мадуро подчерта, че според него колумбийският президент Сантос, който често го критикува, също носи отговорност за случилото се. Засега няма коментар от страна на колумбийски представители, отбелязва АП.
Полицията извърши арести във връзка с опита за покушение, добави венецуелският президент, без да съобщи подробности. По-рано тази вечер в близост до трибуната, на която той произнасяше реч по време на военен парад по повод 81-ата годишнина от създаването на гвардията имаше няколко взрива. Мадуро и членовете на правителството са невредими, пострадаха седем гвардейци.
Според министъра на комуникациите и информацията Хорхе Родригес са избухнали безпилотни летателни апарати, натоварени с взривни вещества. АП обаче съобщава, че според представители на местните власти пожарникарите са установили, че става дума за избухване на газ в апартамент, намиращ се близо до мястото на речта.
От прозорец в разположена наблизо сграда се издига дим, съобщава АП, припомняйки, че венецуелските власти често обвиняват опозиционери в заговори за свалянето на президента. В допълнение неизвестна досега група, наричаща се 'Войници в тениски' ('Soldiers in T-shirts') заяви, че е опитала да извърши покушение срещу президента с два безпилотни летателни апарата, натоварени с експлозиви. Войници на правителството ги свалили, преди да го достигнат, се казва в туита, чиято достоверност не е проверена.
'Не успяхме днес, но е въпрос на време', добавя предполагаемата групировка, хвалейки се, че е показала слабостта на властта. По време на инцидента телевизията предаваше пряко речта на Мадуро. Той заяви, че 'Часът на икономическото възстановяване е настъпил'. Секунди по-късно той и съпругата му погледнаха нагоре, видимо стреснати. След това камерата показа как строените войници се разпръсват и побягват, преди сигналът да бъде прекъснат.
Председателят на Учредителното събрание Диосдадо Кабельо също обвини десните политически сили за експлозиите, които определи като терористичен акт, предаде ТАСС. 'Десните настояват на насилие, за да заемат места във властта, които не успяха да заемат чрез избори', заяви той в Туитър. След експлозията са били арестувани няколко журналисти, съобщи венецуелският журналист Хесус Медина пред мексиканската телевизия 'Миленио'. Държавният департамент на САЩ заяви, че проучва информацията за случилото се.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net