По света  /  новини

След разговорите с Путин: Тръмп се среща с членове на Конгреса
17-07-2018
Статия новини

Доналд Тръмп се среща днес с членове на Конгреса на фона на критики срещу поведението му в Хелзинки. Тръмп защити Москва във връзка с предполагаемата й намеса в американските избори и това предизвика вълна от неодобрение във Вашингтон. Американският президент действа противно на инструкциите на своите съветници, пише вестник ' Вашингтон пост'. Срещата Путин-Тръмп във финландската столица поднови двустранния диалог, но няма гаранции, че той ще продължи - коментира руската преса.
Доналд Тръмп се завърна в родината си след срещата с Владимир Путин и ще се изправи пред стена от критики. Причината е позицията му за разследваната руска намеса в американските избори, която противоречи на изводите на американското разузнаване.
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Мисля, че е срамно, ние говорихме за ядрените оръжия, за Сирия, хуманитарната помощ, за различни неща и ни питат за лова на вещици, репортерите обичат такива неща. Мисля, че президентът Путин беше много, много убедителен.
Въпросът за Крим си остана напълно ясен.
Владимир Путин, президент на Русия: Позицията на президента Тръмп по въпроса за Крим е известна. Той говори за незаконно присъединяване на Крим към Руската федерация. Ние имаме различна гледна точка. За нас този въпрос е приключен.
Според вестник ' Вашингтон пост' Тръмп е пренебрегнал инструкции на съветниците си. Според източник на изданието стопанинът на Белия дом е бил подготвен с 100 страници материали, за да защити позицията си пред Путин. Изказванията му обаче са били в разрез с плана. Според наблюдатели в близката година Путин и Тръмп ще зачестят със срещите и телефонните си разговори, но остава фактът, че в Хелзинки те не са поели никакви ангажименти.