По света  /  новини

Прогноза за обилни валежи създава риск за младежите в пещера в Тайланд
07-07-2018
Статия новини

В Тайланд времето за спасяване на 12-е деца и техният треньор от наводнената пещера е ограничено заради очакваните проливни дъждове в района. Предупреждението на шефа на спасителната мисия идва ден след смъртта на един от водолазите. Екип на повърхността над пещерата трескаво се опитва да блокира естествени отвори и пукнатини и да отклони потоците вода, които биха запълнили пещерата при очакваните нови валежи.
Прогноза за обилни дъждове през следващите пет дни и спадащи равнища на кислород в пещерата са основните рискове пред детския футболен отбор, който вече две седмици остава блокиран под земята.
Обмисля се осигуряване на припаси и кислород за няколкото месеца до края на мусонния сезон или пробиване на шахта от повърхността. Тя трябва да е дълбока 600 метра и да минава през ронлива варовикова скала. Предприемачът Илън Мъск изпраща на помощ в Тайланд инженери от свои компании.
Опитен водолаз достига до децата и се връща за 11 часа - шест при влизане и пет по обратния път, подпомогнат от течението. В емоционални писма до родителите си блокираните деца ги молят да не се тревожат, уверяват, че са силни и си поръчват любими ястия, щом всичко свърши. Треньорът пък, отвел отбора в пещерата, се извинява на семействата, но родителите казват, че вината за случилото се не е негова. А президентът на ФИФА покани момчетата на финала на световното по футбол в Москва на 15 юли, ако се измъкнат навреме.