България символично предава председателството на Съвета на ЕС на Австрия

30-06-2018

Днес България символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на Австрия. В ски курорта Шладминг се очаква премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Себастиян Курц да се изкачат до планината Планаи с лифт. Предвидени са кратки изявления и семейна снимка. По-късно през деня в Шладминг ще има празничен концерт.
Австрийският канцлер Себастиян Курц смята, че Европейският съюз трябва да присъства по-малко, но за сметка на това по-ефективно в ежедневието на хората. Мотото, което страната си е избрала, е 'Една Европа, която защитава'. А това, което австрийците искат, е да строят мостове, защото както самите те казват, се намират на ключово място в Европа, там, където се срещат Източна и Западна Европа.
Консервативното правителство на канцлера Курц, в което влизат и крайнодесните от Австрийската партия на свободата, смята за свой основен приоритет създаването на сигурност в Европа и борбата с нелегалната миграция. За Австрия е изключително важно външните граници на Европа да останат непробиваеми, за да не се налага да градим, както канцлерът Курц казва, граници вътре в Европа.
През септември австрийците организират неформална среща на върха, посветена на сигурността и миграцията, която ще се проведе в Залцбург. Австрия поема от България темата за дигитализацията и нейното ускоряване за постигане на просперитет в Европа. Друг приоритет, който Виена смята да продължи, е и европейското бъдеще на Западните Балкани. Виена ще работи за това преговорите за членство с Македония и Албания да започват час по-скоро.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 23-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83957 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26558 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net