По света  /  новини

3 жертви и над 200 ранени при силно земетресение в Япония
19-06-2018
Статия новини

Трима души загинаха, а повече от двеста бяха ранени в резултат на силно земетресение в района на град Осака в Западна Япония. Загиналите са 9-годишно момиче и двама възрастни на по 80 години. Срутени стени са причина за гибелта на момичето и единият възрастен. Върху другия са паднали мебели.

Над 40 души са ранени в района на югоизточната част на остров Хоншу, където е разположена префектура Осака. Около 20 са били блокирани в асансьори, спрели поради стихийното бедствие. По данни на енергийната компания „Кансай електрик пауър,“ трусът е довел до прекъсване на електричеството в 170 хиляди домове.

Спрени са над 60 високоскоростни влака на най-оживената в Япония железопътна линия: Токио – Осака. Парализирано е движението и по други железопътни трасета, както и на много участъци по автомагистралите. Около 100 хиляди абонати са останали без газ. В град Такацуки се скъсал водопровод и залял улиците.

Временно е спря да работи и основният завод Honda Motors в префектура Мие и заводите Mitsubishi Honda и Mitsubishi Motors в префектурите Киото и Шига. В най-пострадалата префектура Осака централното електрозахранване е възстановено. След проверка, всички летища са продължили работата си. Няма щети в ядрените електроцентрали в района.

Първоначално властите са обявили, че трусът бил с магнитуд 5,9 по Рихтер но по-късно го коригирали на 6,1. Не е издадено предупреждение за цунами. Правителството е създало кризисен щаб. Премиерът Шиндзо Абе е заявил, че в момента оценяват щетите, и че главен приоритет на правителството е сигурността на жителите.