Скопие и Атина подписаха историческото споразумение за името на Македония

17-06-2018

Исторически ден за Гърция и Македония: Двете страни подписаха споразумението за името на Македония. Така Атина и Скопие сложиха край на 27-годшиния спор за името на страната.
На церемонията в гръцкото селище Псарадес на брега на Преспанското езеро присъстваха премиерите на двете страни, външните министри, специалният пратеник на ООН по въпроса за разрешаване на спора за името на Македония Матю Нимиц, върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.
Церемонията беше кратка, но доста ефектна. Премиерът Зоран Заев пристигна с моторна лодка през Преспанското езеро и беше посрещнат от Алексис Ципрас.

С подписването на това споразумение и двамата заявиха, че се слага край на дългия спор за името на Македония и от тук нататък се отварят вратите за общо двустранно и икономическо сътрудничество.
Премиерът Заев дори избърза, казвайки, че предстои отваряне на границите между двете държави, като така намеква за започването на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС.
Матю Нимиц днес има рожден ден и заяви, че подписването на споразумението е най-големят подарък, който може да му се даде.Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.73852 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26186 BGN
  • chf 1 CHF = 1.7182 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net