По света  /  новини

Вулканът Килауеа в Хаваите изригна отново
15-06-2018
Статия новини

Вулканът Килауеа в Хаваите изригна отново. Фонтани от лава се издигнаха на 50 метра височина по източната част на кратера, който вече шест седмици не показва индиакции за стихване.

От 3 май досега, когато Килауеа започна да изригва за първи път, хиляди жители на района бяха евакуирани. Наскоро най-активната пукнатина на вулкана, т.нар. „Пукнатина номер 8“ изля огромно количество лава в океана в района на залива Капохо. Това причини явлението „лейз“ – гъста и отровна по рода си мъгла от солна киселина, пара и стъклени частици.
Изригването на вулкана Килауеа е разрушило повече от 600 домове в региона и е унищожило около 8 кв. км площи, съобщи кметът на Хаваите Хари Ким. Това е най-силното изригване на вулкан в Съединените щати от 1980 г. насам, след това на вулкана Маунт Сейнт Хелънс във Вашингтон, когато загинаха 57 души.

За разлика от друг вулкан в Гватемала, също изригнал наскоро, Килауеа позволи евакуацията на много хора, тъй като изригването му е бавно и поетапно. Вулканът Фуего в Гватемала изхвърли бързи пирокластични потоци, които убиха повече от 100 души.