Европа и САЩ оценяват положително споразумението между Атина и Скопие за името на Македония

13-06-2018

Историческо споразумение, което ще укрепи сигурността на Балканите. Така може да се обобщят международните реакции след като Атина и Скопие се споразумяха за името на бившата югославска република Македония. Според македонските и гръцките медии тя ще се нарича Северна Македония.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира спогодбата между двете като „проява на лидерство, която засяга положително региона, но и териториите извън него“. Той прикани всички граждани в двете държави да се обединят, за да се ускори процесът по официалното приемане на новото име на македонската република, което ще бъде Северна Македония.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт коментира събитието като “ историческо споразумение, което ще се отрази благоприятно на двете страни и ще допринесе за укрепване на сигурността и повишаване на благосъстоянието в региона. САЩ имат готовност да окажат помощ при поддържането на споразумението, допълни Науърт.

От друга страна, Албания определи гръцкия и македонския премиер като „прогресивни лидери.“ Албанският премиер Еди Рама коментира, че днес „Балканите са по-добро място благодарение на тях. Външният министър Дитмир Бушати също поздрави двете страни. Той оцени споразумението като изключително важно, което според него ще превърне Балканите в част от „евроатлантическото семейство“.

Предстои споразумението да бъде одобрено от депутатите и избирателите на Македония. През есента Македония ще проведе референдум преди официалното приемане на предложението. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че това е сериозна стъпка по пътя към политическа Европа и НАТО.

Зоран Заев – министър-председател на Македония:
„Искрено се надяваме, че срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 28 юни, ще бъде начало на преговорите за влизане на Македония в ЕС. Вярваме също, че на 12 юли, когато е срещата на НАТО, страната ни ще бъде поканена за пълно членство в алианса.“

От партията на Европейските социалисти също подкрепиха споразумението. Нейният председател – Сергей Станишев – го оцени като „победа за демокрацията и стабилността в региона на Балканите и победа за прогресивното политическо семейство в Европа.“

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net