По света  /  новини

Разделение в първия ден от срещата на Г-7 в Канада
09-06-2018
Статия новини

Русия и търговията разделиха формата Г-7 на Г-6 плюс един. Американският президент Доналд Тръмп се оказа изолиран не само заради наложените наскоро мита, а и заради предложението му Русия отново да стане част от срещите на водещите икономики. Предложение, с което останалите лидери не се съгласиха.

Изненадващото предложение на американския президент Доналд Тръмп за връщането на Русия в Клуба на седемте, оправда очакванията за трудна среща, но показа и обединен фронт срещу Вашингтон.

Разделението на САЩ и всички останали не е само по отношение на търговията, а и по ред други въпроси като отношенията с Иран, конфликта между Израел и Палестина, климатичните промени. Според канцлера Меркел, е важно и по-справедливо тези различия да бъдат обсъдени, а не да се дава вид че всичко е наред.

Работните сесии продължават във формат двустранни срещи. След втория диалог Макрон-Тръмп и двамата заявиха, че напредък по отношение на търговията има. Според агенция Ройтерс, Вашингтон се е съгласил в следващите две седмици да започне преговори с ЕС на техническо ниво.

Лидерите от Г-7 ще споделят информация помежду си и ще работят с интернет доставчици и социални медии за осуетяване на външна намеса в избори в страните им, се казва в проектодокумент за резултатите от срещата. Повечето от страните са поели ангажимент да осигурят прозрачност на финансирането на политическите си партии и реклами. Заради сериозните различия между участниците все още не е ясно дали ще бъде подписана обща декларация.