По света  /  новини

Русия и Китай ще задълбочат многостранното си сътрудничество
09-06-2018
Статия новини

Многостранното сътрудничество с Китай е основен приоритет за Русия. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с китайския си колега Си Дзинпин в Пекин . Задълбочаването на взаимоотношенията между двете държави е особено важно за Кремъл на фона на нарастващото напрежение между Русия, ЕС и Съединените Щати. Владимир Путин обяви, че именно заради конфликтните взаимоотношения със Запада, той ще засили сътрудничеството с Китай.

От своя страна, китайският държавен глава също сподели, че съвместната работа с Русия е от изключително значение. По време на визитата беше подписано споразумение, в което страните потвърждават ангажимента си за съвместна работа „в условия на нарастваща световна нестабилност и несигурност.“ Те ще работят заедно по върпроса за борба с тероризма и ще улеснят военната координация.

В документа Путин и Си Дзинпин критикуват решението на американския президент Доналд Тръмп да напусне международното ядрено споразумение с Иран. И заявиха, че ще положат усилия то да бъде запазено. След разговорите си с китайския президент Си Дзинпин, Путин обяви че последните преговори със Северна Корея са потвърдили готовността на Пхенян за конструктивна работа. Путин добави, че за Русия и Китай е особено важна стабилността на корейския полуостров и Североизточна Азия.

Русия и Китай подписаха още споразумения за сътрудничество в областта на икономиката, транспорта, ядрената енергия и космическото сътрудничество при изследването на Луната. Росатом и Китайската атомна агенция подписаха споразумение за изграждането на още два ядрени реактора в китайската ядрена електроцентрала Тиан-уан, и в още няколко други. След срещата, китайският президент Си Дзинпин връчи на Владимир Путин медал за приятелство.