След атаката в Париж: Задържаха в Страсбург близък на нападателя Хамзат Азимов

14-05-2018

В Страсбург е задържан близък на нападателя от Париж, който в събота вечерта уби един човек и рани четирима. 'Ислямска държава' разпространи видео с мъж, за когото се предполага, че е атентатора. На кадрите той се врича във вярност към групировката. Достоверността на кадрите засега не е потвърдена.
Страсбург - часове след атентата в един от кварталите на френския град полицаи щурмуваха апартамент. Задържан е мъж, също от чеченски произход и на същата възраст ката нападателя. За Хамзат Азимов, който в събота извърши нападението в центъра на Париж, се знае, че пристигнал със семейството си във Франция през 2000-та.
Десет години по-късно той и майка му получили френско гражданство. Азимов е живял първо в Ница, а след това в Страсбург. И винаги е поддържал връзки с чеченската общност във Франция.
Преди две години попаднал в полезрението на службите за сигурност заради връзки с хора, които са били в Сирия. Според френски медии той бил част от група младежи, които възнамерявали да отидат в арабската държава. Азимов бил включен в списъка за наблюдение на лица, потенциално опасни за сигурността на Франция. Но поведението му с нищо не издало за плановете му да извърши атака.
Нападението в Париж повдигна отново въпроси за ефективността на списъка. В него фигурират над 10 000 души - от радикални ислямисти през хулигани до активисти на крайната десница и левица.
От началото на 2015-та силите за сигурност на Франция са предотвратили над 50 атаки в страната. 17 нападания са се провалили, а 11 са взели човешки жертви - около 250. Голяма част от нападателите са били в списъка за наблюдение.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net