Посланикът на Китай Джан Хайджоу даде пресконференция за издирването на Боян Петров

11-05-2018

Четвърти ден продължава спасителната операция за един от най-именитите наши алпинисти – Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май в Хималаите, където е на експедиция за изкачване на 8-хилядника Шиша Пангма.

Посланик Хайджоу съобщи, че е изготвен мащабен план за разгръщане на издирвателната акция, която включва атака на лагерите 1, 2 и 3. За съжаление, заради неблагоприятните метеорологични условия в момента, не може да се реализира операция на височина над 7300 метра, но в спасителния план са включени над 100 души, организирани от китайска страна. От тях около 25 са планински спасители, ръководени от един от най-добрите китайски алпинисти, като в групата има медицински лица и лица за логистика. Към момента другата група, която включва 12 спасители, вече е в Базовия лагер на височина 5800 метра и тръгва към Лагер 1, който е на 6400 метра надморска височина. Тези спасители ще тръгнат утре към Лагер 2, който е на 6800 метра надморска височина. Надеждите са българският алпинист да се намира именно във втория лагер.

Прогнозата за времето за утре е, че ще продължи да духа северен вятър с импулси от около 12 до 26 м/сек, а температурите ще паднат до минус 26 градуса. На 13-и май за кратко се очаква подобряване на времето и това е благоприятният 'прозорец', в който китайските планински спасители ще направят опит да атакуват Лагер 3.

Посланик Хайджоу съобщи още, че китайски хеликоптери, които вече са в района на Хималаите, изчакват подобряване на времето. Те се намират на около 25 километра от връх Шиша Пангма и при подходящо време ще направят облитане в радиус от около 10 километра около лагерите.
Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров, информира в ефира на 'Хоризонт', че шерпите, които издирват Боян Петров, са достигнали Лагер 1 и ще останат да пренощуват там, за да продължат утре нагоре. Двата непалски хеликоптера не са успели да излетят към връх Шиша Пангма заради силен вятър. По други маршрути по земя обаче се придвижват китайски спасители и алпинисти от Базовия лагер:

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва в момента. 'Правим всичко възможно, за да получим образ от земята', каза Петков, и допълни: 'Районът е много отдалечен и комуникацията е изключително трудна'.

Източник: БНР

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net