По света  /  новини

Тримата американци, освободени от затвор в Северна Корея
10-05-2018
Статия новини

В американската база Андрюс край Вашингтон пристигна самолетът с тримата американци, които бяха освободени от затвор в Северна Корея. Бившите затворници ще се срещнат с президента на Съединените щати.

'Жест на добра воля' на севернокорейския лидер. Така от Белия дом определиха пускането на свобода на тримата американци. Те бяха държани в севернокорейски затвори по обвинение в шпионаж. Двамата са университетски преподаватели и бяха арестувани миналата година. Третият е бизнесмен. Той беше в затвора от 2015-та година.

В разпространено изявление, тримата благодариха на американския президент, че се връщат в Съединените щати. Амнистията им беше договорена от американския държавен секретар. За по-малко от месец Майк Помпео посети два пъти Северна Корея. При втората си визита той остана в Пхенян 13 часа и проведе и 90-минутна среща със севернокорейския лидер. Майк Помпео определи разговора като 'дълъг и хубав'.

Двамата са обсъдили предстоящата среща на върха. Все още официално не е обявена датата и мястото, на което Доналд Тръмп ще разговаря с Ким Чен Ун. Очаква се двамата да се срещнат в края на май или началото на юни, а най-спряганото място е Сингапур.