Нападението с автомобил в Мюнстер върна спомена за терористичните удари

09-04-2018

Разследването на нападението, при което автомобил се вряза в групи граждани в германския град Мюнстер, продължава, като не е установена връзка с ислямистки тероризъм, съобщи министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер. Той беше в града заедно с представители на регионалното правителство на СР-Вестфалия, за да отдаде почит на жертвите.

Представителката на прокуратурата на Мюнстер Елке Адомайт каза, че нападателят е имал по-рано проблеми със закона. Престъпникът е известен на полицията, в Мюнстер срещу него са били повдигнати три дела, допълни тя. По думите й става въпрос за заплаха за физическа разправа, нанасяне на материални щети, а също така напускане на мястото на пътно произшествие. Към момента всички разследвания, които датират от 2015-2016 година, са прекратени. Хората в Мюнстер са шокирани и натъжени, чувството им за сигурност е сериозно нарушено.

Хората поставяха цветя и запалени свещи на импровизиран мемориал пред кафенето, където се случи атаката. Жертвите са 51-годишна жена от квартал Люнебург и 65-годишен мъж от Боркен. Германските власти уточниха, че сред ранените има и хора с опасност за живота. Сред пострадалите има холандци.

По данни на телевизия Ен-ТеВе нападателят е имал три апартамента – един в Мюнстер, а два в провинция Саксония. Той ги е давал под наем и вероятно с парите от наемите е живеел. Освен това на негово име има регистрирани пет автомобила, като с един от тях той се вряза в групата хора в събота следобед.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net