Германският съд освободи Пучдемон

06-04-2018

Германският съд освободи под гаранция борещият се за независимост на Каталуния каталунски водач Пучдемон и прецени, че в действията му няма прояви на насилие заради които да бъде обвинен в държавна измяна.

Каталунските сепаратисти приветстват решението на германския съд да отхвърли искането за екстрадиране на бившия каталунски водач Пучдемон заради действията му по кампанията за местна независимост. Съдът се съгласи да освободи Пучдемон срещу 75 000 евро гаранция. Пучдемон беше арестуван миналия месец след влизането си в Германия по издадена от испанското правителство заповед за арест.

Пучдемон избяга преди пет месеца от Испания в Белгия след като Испанският министър-председател Мариано Рахой уволни местната администрация на Каталуния и започна съдебно преследване срещу него. Германският съд обаче прецени, че обвиненията в бунтовни действия срещу Пучдемон повдигнати в Испания, в Германия не представляват криминални действия и че липсват прояви на насилие заради които срещу Пучдемон да бъде повдигнато обвинение в държавна измяна.

Говорител на партията на Пучдемон „Заедно за Каталуния“ Едуард Пуйол:
“ Като освободи Пучдемон германското правосъдие показа, че е разбрало това, което испанското правосъдие днес отказва да разбере и да осмисли “

Германският съд все пак разясни, че Пучдемон може да бъде екстрадиран по обвинения в корупция и съдебното производство в тази посока ще продължи.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net