Русия гони 60 американски дипломати, ще предприеме подобни мерки и срещу европейски страни

30-03-2018

Москва ще изгони 60 американски дипломати и ще затвори консулството на САЩ в Санкт Петербург, като реципрочна мярка на предприетите от Вашингтон мерки по случая “Скрипал”. Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия Мерките ще бъдат реципрочни и не само. Американският посланик в Москва г-н Хънтсман бе информиран от моя заместник Сергей Рябков за съдържанието на мерките по отношение на САЩ. Те включват експулсирането на 60 дипломати и затварянето на генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург. Наредено е на 58 американски дипломати от мисията в Москва и двама от консулството в Екатеринбург да напуснат страната до 5 април. И че сградата на генералното консулство в Санкт Петербург трябва да бъде освободена до 31 март. Лавров допълни, че Русия ще предприеме мерки и спрямо останалите държави, които обявиха, че гонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал. Досега 28 страни експулсираха над 150 руски дипломатически лица.

Сергей Лавров – министър на външните работи на Русия:
„По отношение на другите страни, мерките ще бъдат реципрочни – ще бъдат експулсирани толкова техни дипломати, колкото са нашите, изгонени от тях. Това е всичко засега. Няма да се задоволим само с реакция на всичко, което англосаксонската ос върши спрямо нас, принуждавайки всеки да следва антируски курс. Искаме да установим истината.“

Лавров каза още, че Русия е поискала извънредно заседание на изпълнителния комитет на Организацията за забрана на химическите оръжия на 2 април, на което ще постави конкретни въпроси относно замесването ѝ в случая с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания.

Държавният департамент на САЩ заяви, че експулсирането на 60 американски дипломати от Москва не е оправдано и Вашингтон си запазва правото на отговор.

САЩ ще реагират адекватно на тези действия на Руската федерация, обеща говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Тя допълни, че заради руската реакция отношенията между двете страни ще се влошат допълнително.Обменни курсове на БНБ за днес 07-12-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.76296 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.31588 BGN
  • chf 1 CHF = 1.78321 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net