По света  /  новини

Напрежение между Събрия и Косово
27-03-2018
Статия новини

Напрежение между Сърбия и Косово заради ареста на сръбския политик Марко Джурич. Той е главният преговарящ на Сърбия в разговорите с Косово, които се провеждат с посредничеството на Европейския съюз. Около 30 души са пострадали при сблъсъци по време на ареста.

Косовските власти твърдят, че Джурич е влязъл без тяхно разрешение в Косово. По-късно бил освободен и е отпътувал за Белград. Косовският президент Хашим Тачи призова към спокойствие и заяви, че полицията е действала в съответствие със закона и правомощията си. Според Тачи случаят не би трябвало да застраши диалога между двете страни.
Заради ареста на Джурич, сръбският президент Вучич свика снощи спешно заседание на Съвета за национална сигурност. В изявление след срещата държавният глава на Сърбия заяви, че Джурич е бил бит по време на ареста си.

След като преминал границата, му е оказана медицинска помощ. Медии в Белград съобщават, че в телефонен разговор сръбският президент обсъдил случилото се в Косовска Митровица с държавния глава на Русия Владимир Путин.