Напрежение между Събрия и Косово

27-03-2018

Напрежение между Сърбия и Косово заради ареста на сръбския политик Марко Джурич. Той е главният преговарящ на Сърбия в разговорите с Косово, които се провеждат с посредничеството на Европейския съюз. Около 30 души са пострадали при сблъсъци по време на ареста.

Косовските власти твърдят, че Джурич е влязъл без тяхно разрешение в Косово. По-късно бил освободен и е отпътувал за Белград. Косовският президент Хашим Тачи призова към спокойствие и заяви, че полицията е действала в съответствие със закона и правомощията си. Според Тачи случаят не би трябвало да застраши диалога между двете страни.
Заради ареста на Джурич, сръбският президент Вучич свика снощи спешно заседание на Съвета за национална сигурност. В изявление след срещата държавният глава на Сърбия заяви, че Джурич е бил бит по време на ареста си.

След като преминал границата, му е оказана медицинска помощ. Медии в Белград съобщават, че в телефонен разговор сръбският президент обсъдил случилото се в Косовска Митровица с държавния глава на Русия Владимир Путин.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net