Ким Чен-ун е на изненадващо посещение в Китай

27-03-2018

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е пристигнал на изненадващо посещение в Пекин – първата му визита извън КНДР от идването му на власт през 2011 г. Това съобщават световните агенции, като се позовават на дипломатически източници.

Към момента не е ясно колко дълго Ким ще остане в Китай, нито с кого ще се срещне по време на престоя си там. В понеделник слуховете за визита на високопоставен представител на властта в Пхенян се усилиха, след като японската информационна агенция Киодо съобщи, че е възможно севернокорейският лидер да пристигне в страната със специален влак. Телевизия Нипон от своя страна показа кадри на пристигащ в Пекин влак, който прилича на този, използван от бащата на Ким – Ким Чен Ир, при последната му визита в страната преди смъртта му през 2011 г.

Южнокорейски медии пък съобщиха, че в Китай може да е отишла по-малката сестра на Ким – Ким Йо-чен. В последно време тя се превърна в доверено лице на брат си, като на зимната олимпиада в Южна Корея проведе важни срещи с президента Мун Дже-ин.
Неочакваното посещение е последното от серия дипломатически маневри в Азия на фона на задълбочаване в конфликта между Вашингтон и Пхенян, от една страна, и опасенията за възможна търговска война между САЩ и Китай, от друга.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net