Протести и сблъсъци в Каталуния след ареста на Пучдемон

26-03-2018

Сблъсъци избухнаха между протестиращи и полиция в Барселона. До напрежението се стигна след ден на демонстрации срещу ареста на бившия регионален лидер Карлес Пучдемон.

Десетки хиляди излязоха по улиците на цяла Каталуния в неделя следобед. Пред сградата на местния парламент в Барселона група демонстранти влязоха в сблъсък с униформените, като 50 бяха ранени, а трима арестувани. Протестиращите запалиха и кофи за боклук, което допълнително ескалира напрежението. По-рано недоволни граждани застанаха и пред сградата на ЕК в Барселона като скандираха Свобода за политическите затворници. Днес сепаратисткият лидер застава пред съда в Германия, където беше арестуван в неделя.

Карлес Пучдемон, който е издирван от испанската полиция по обвинения в подстрекателство към бунт и противодържавна дейност, е бил задържан при пресичането на германско-датската граница на път от Финландия към Белгия. Испанският върховен съд издаде в петък нова международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието. През последните няколко дни той бе във Финландия, където присъства на заседание на парламента и изнесе беседа в Хелзинкския университет. Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври миналата година. На територията на Испания е в сила заповед за задържането му.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net