По света  /  новини

Руски шпионин е в критично състояние във Великобритания
06-03-2018
Статия новини

Бивш руски разузнавач, получил убежище във Великобритания, е в критично състояние. Той е бил изложен на досег с неизвестно вещество в Югозападна Англия, информира Би Би Си.
Британската полиция съобщи за сериозен инцидент в търговски център в Салисбъри, западно от Лондон. Мъж и жена са пострадали, след като били изложени на неизвестно засега вещество. Пострадалите са откарани в местна болница, а отделението, където са настанени е затворено. Отцепен е и районът, където е станал инцидентът, а британската полиция претърсва дори кошчетата.

Малко по-късно мъжът бил идентифициран като бившият руски шпионин Сергей Скрипал. Жената е 33 годишна. Към момента не може да се каже дали става дума за престъпление или терористичен акт.

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване. През 2006 г. той е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. През 2010 г. получава убежище в Обединеното кралство след размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.
Случаят в Салисбъри напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.