Президентът Тръмп с мярка, с която да забрани модифицирани пушки

22-02-2018

Американският президент Доналд Тръмп направи крачка към ограничение на огнестрелните оръжия. Той подписа меморандум, с който инструктира главния прокурор да изготви закон, който забранява използването на устройства, които позволяват на полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо. Именно с такава модифицирана пушка мъж уби 58 души в Лас Вегас миналия октомври. Тръмп заяви, че се надява регулациите да влязат в сила възможно най-рано. И допълни, че разбира страданието на нацията след стрелбата в Паркленд, при която 19 годишният Никълъс Круз застреля 17 души. Той се е срещнал и е разговарял в неделя с оцелели и с родители на гимназистите. По думите на президента е необходимо да се направи повече за защита на децата. В същото време около 100 ученици от гимназията в Паркленд пристигнаха с автобуси в Талахаси-столицата на Флорида, където отново поставиха въпроса за повече контрол върху огнестрелните оръжия. Те се срещнаха и разговаряха с представители на властите.

В социалните мрежи собственици на пистолети показаха друга форма на протест. Те унищожават оръжията си в знак на съпричастност с убийствата в гимназията във Флорида.

В същото време звезди като Джордж Клуни, съпругата му Амал, Опра Уинфри и Стивън Спилбърг обявиха, че даряват по половин милион долара в подкрепа на демонстрацията с искане за контрол върху огнестрелните оръжия, насрочена за 24 март във Вашингтон. Тя се организира от оцелелите ученици при стрелбата във Флорида миналата сряда.

Публикувано във вторник социологическо проучване показва, че близо двама от всеки трима американци подкрепят налагането на по-строги закони за огнестрелните оръжия.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net