Премиерите на Македония и Гърция с историческа среща в Давос

25-01-2018

Премиерите на Гърция и Македония разговаряха повече от 2 часа в кулоарите на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Основната тема на първия двустранен контакт на такова ниво от 7 години беше спорът за името на бившата югославска република. Ципрас и Заев изразиха добрата воля на своите правителства за намиране на решение след 25 години противопоставяне. Ципрас обеща, че при добра воля от Скопие гръцкият парламент ще подкрепи македонската кандидатура за членство в ЕС и НАТО. Заев обяви, че като първи жест в тази посока летището на Скопие вече няма да се казва „Александър Велики“, а магистралата със същото име вече ще се казва „Приятелство“.

Зоран Заев: „Крайното решение трябва да бъде приемливо и за двете страни. Трябва да полагаме грижи както за нашите, така и за техните интереси. Решението трябва да бъде в посока на защита на националната идентичност и идентичността на нашите народи. Властите ще променят имената на летището и на магистралата, която вече ще се казва „Приятелство“.
Алексис Ципрас: „За да върви напред Македония по пътя към НАТО и ЕС трябва да се съгласим на едно име и разменихме идеи да станат по интензивни преговорите. Не искаме просто да разрешим въпроса с името, но и да поставим отношенията между двете страни на солидна основа“.

По думите му въпросът с името трябва да бъде решен по начин, който уважава достойнството и на двата народа. Затова и Зоран Заев предлага преговорите под егидата на ООН вече да се водят на равнище външни министри. Той отбеляза, че това ще помогне за европейските и евроатлантическите перспективи на страната и за изпълняването на стратегическата цел на Македония – членство в НАТО и ЕС.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net