По света  /  новини

Правителството на САЩ е парализирано, след като Сенатът не успя да приеме бюджета
21-01-2018
Статия новини

Парализата в американското правителство, след като Сенатът не успя да постигне съгласие за новия бюджет. Републиканците и демократите не откриха компромисно решение по ключови въпроси, а крайният срок изтече в полунощ. Опит да внесе разбиране и съгласие направи и американския президент Доналд Тръмп, който проведе двустранни срещи.
Въпреки всички опити обаче необходимите 60 от 100 гласа не бяха събрани. Камарата на представителите гласува с 230 на 197 гласа в четвъртък вечерта за удължаване на финансирането, до следващият месец, но вотът не мина в Сената.

Основното неразбирателство идва от решението на Тръмп да отмени програмата, която дава защита от депортация на млади имигранти, израснали в Америка, но влезли като малки деца нелегално. Тя би обхванала близо 700 000 имигранти, без документи за пребиваване. Поради тази причина държавният бюджет не бе приет още миналата година, а влезе в сила временен такъв, който изтече днес. С блокирането на работата на правителството, редица служби са заплашени да затворят, ако не бъде намерено решение. Сред тях са национална сигурност, пощите, контрол на въздушното движение, медицинско обслужване в болница, помощ при бедствия и аварии и още много други. Доналд Тръмп покани на разговор в Белия дом лидера на демократите в Сената Чък Шумър, но след това стана ясно, че основните различния остават и преговорите ще продължат.

За първи път американската държавната машина остава без пари, когато една партия - в случая републиканците- контролира едновременно Конгреса и Белия дом. Предишната криза от 2013 продължи 16 дни. 850 хиляди служители тогава се оказаха в принудителен неплатен отпуск, един човек остана да патрулира по границата с Канада, дълга 9 000 километра, щетите възлязоха на 2 млрд. долара.