По света  /  новини

Фалшивата тревога за балистична ракета срещу Хавай
14-01-2018
Статия новини

Фалшива тревога за нападение с балистична ракета предизвика паника на Хаваите. Губернаторът на щата се извини за инцидента и обяви, че започва мащабно разследване на случилото се.

Събота сутрин. Жителите на Хаваите получават съобщения на телефоните се. Те гласят, че към щата лети балистична ракета, че трябва незабавно да потърсят убежище, и че това не е учебна тревога. Същото послание звучи по телевизията и по радиостанциите. Настъпва хаос и паника.
Въпреки че имейл с опровержение, който гласи, че тревогата е фалшива е изпратен 18 минути по-късно, хората получават есемес едва след 38 минути. Оказва се, че служител е натиснал грешен бутон и това е причината за изпращането на тревожното съобщение. Губернаторът на Хаваите се извини за инцидента.

На Хаваите работи система за ранно оповестяване на нападение заради близостта на територията със Северна Корея. Заради зачестилите ракетни опити на Пхенян, които са потенциално опасни за американския щат, в края на миналата година за първи път от Студената война бяха тествани и сирените, които предупреждават за ядрено нападение.