По света  /  новини

Гърция е блокирана от 24-часова стачка в транспорта
13-01-2018
Статия новини

Гърция осъмна в петък без транспортни услуги, след като служителите от сектора излязоха в 24-часова стачка. Фериботи и кораби останаха закотвени на пристанищата, а метрото в Атина не работи за цяло денонощие. В железопътния и автобусния транспорт също има нарушения. Спирането на метрото, ползвано на ден от един милион пътници, блокира придвижването в близо 4-милионната столица. Пристанищните работници и лекарите от държавните болници също не отидоха на работа. Стачката бе организирана срещу проектозакона за допълнителни икономически мерки, включително ограничаване на правото на работещите да протестират.
Пред сградата на финансовото министерство се събраха няколкостотин членове на синдиката ПАМЕ, които издигнаха плакати с надписи „Долу ръцете от придобивките на работниците“.
Проектозаконът, който се обсъжда в парламента и трябва да бъде гласуван на 15 януари, включва нови икономически мерки с намаляване на помощите за многодетни семейства, увеличаване на годините за пенсия и на осигурителните вноски.

Международните кредитори на Гърция се надяват, че новият закон ще ограничи продължителността на стачките и ще доведе до подобряване на производителността.