По света  /  новини

Опасност от експлозия и екокатастрофа след инцидента край бреговете на Китай
09-01-2018
Статия новини

Има опасения от екологична катастрофа и петролен разлив в Източнокитайско море, след като от танкерът, който катастрофира продължава да изтича петрол, два дни след сблъска му с товарен кораб. Китайските власти уточниха пред държавните медии, че танкерът „Санчи“ има опасност да експлодира и да потъне.

Спасителни екипи, опитващи се да достигнат до танкера, са възпрепятствани от токсичните облаци дим, уточниха от китайското транспортно министерство. Екипажът на танкера, 30 иранци и двама жители на Бангладеш, остават безследно изчезнали, въпреки международните спасителни усилия. Било е открито тяло в района на катастрофата.

Ройтерс съобщава, че то е на член на екипажа на иранския танкер, но това не е потвърдено. Катастрофата стана в събота между петролен танкер, регистриран в Панама и регистрирания в Хонгконг товарен кораб. 21 членният екипаж на товарният кораб- всички китайци – са били спасени. Дългият 274-метров нефтен танкер, собственост на иранска корабоплавателна компания, има на борда си 136 000 тона петрол. Той е пътувал от Иран до Република Корея. 225-метровият товарен кораб, който превозва 64 000 тона зърно, е бил частично повреден след инцидента. Той е собственост на китайска корабоплавателна компания и пътува от Съединените щати до Гуандун, Китай. Китайските морски власти са изпратили осем кораба в акцията по издирване.