По света  /  новини

Минус 40 градуса в САЩ
07-01-2018
Статия новини

Рекордни студове, които мнозина описват като ледена епоха в Съединените щати и Канада. На места температурите стигнаха до -40, но усещането е като за -60. Лошото време взе и жертви, а на Източното крайбрежие е обявено извънредно положение.

Пронизващ студ, ураганен вятър и обилни снеговалежи, каквито американското Източно крайбрежие не помни от десетилетия. Само за денонощие на места е натрупал около 50 см сняг. В плен на лошото време попаднаха Бостън, Балтимор, Вашингтон и много други градове. В щата Масачузетс термометрите отчетоха -37, а в планините в Ню Хемпшър се очакват смразяващите - 73 градуса.

Лошото време доведе до транспортен хаос, хиляди отменени полети и домакинства без ток. Таймс Скуеър в Ню Йорк остана почти безлюден - гледка, която рядко може да бъде видяна. В градът е обявено бедствено положение.

Отворени са временни приюти, където бездомниците да прекарат студените дни. От началото на зимните бури в Съединените щати и Канада са загинали най-малко 19 души.
Снежната буря е придружена и от рязко спадане на атмосферното налягане - явление, определяно като 'циклон-бомба'. Очаква се градусите да започват да се покачват едва в началото на седмицата.