Бурята Елинор нанесе щети и остави без ток хиляди домакинства в Западна Европа

04-01-2018

24 000 домакинства са без електричество заради бурята Елинор, която премина през Великобритания с ветрове на места от близо 160 км в час. Тя бе съпроводена от силни дъждове, градушка и мълнии. Жълт код остава в сила за Уелс, Англия, голяма част от Северна Ирландия и югозападното крайбрежие на Шотландия. Мъж е бил ранен след като дърво е паднало върху колата му в Уелс. Има данни за закъснения на влакове в много части на страната, сред които между Уорчестър и Оксфорд, между Бирмингам и Западен Съсекс. Улиците в няколко населени места в Северна Ирландия са наводнени, има и затворени пътища. Издадени са предупреждения за наводнения в 50 района, най-вече в Уелс и Шотландия. Няколко големи моста са затворени заради силните ветрове, които са повалили дървета. Полицията препоръчва да не се пътува. Бурята Елинор е петата за сезона за Великобритания през тази зима.

В Франция бурята също нанесе сериозни поражения. Без ток са около 200 000 домакинства в Северна Франция, включително 30 000 в парижкия районНай-сериозно засегната е Нормандия. Ветрове със скорост до 117 километра в час засегнаха най-голямото парижко летище „Шарл де Гол“. Летищните власти посочиха, че графика на полетите е нарушен, като има леки закъснения заради предпазните мерки, които се взимат, за да се качат безопасно пътниците на самолетите. Айфеловата кула бе затворена за посетители заради силните ветрове, които връхлетяха френската столица.

„Елинор“ премина през нощта във вторник и през Белгия като причини материални щети. Скоростта на вятъра е достигала 110 км/ч, със силни пориви и проливен дъжд. Съобщава се за изкоренени дървета и за клони, паднали върху автомобили, за множество наводнени приземни помещения и отнесени покриви, за селища без ток. Няма данни за пострадали хора.

В Холандия Бурята Елинор наруши въздушното движение на летище Схипхол в Амстердам. Много полети бяха отменени или отложени. Говорител на аерогарата заяви, че авиокомпаниите са отменили 176 от предвидените общо 1200 пристигащи и заминаващи полети. Очаква се този брой да нарасне, тъй през деня бурята ще се усили и ще има пориви на вятъра до 120 км/ч. Полетите, които не са отменени, са със средно закъснение от по около час. В Германия няма данни за пострадали от стихията. Съобщава се за паднали дървета. Магистрала близо до Кьолн е била затворена .Няма сериозни материалнио щети.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net