Северна Корея отвори отново горещата телефонна линия със Сеул

03-01-2018

Северна и Южна Корея продължават да сближават отношения си. Лидерът Ким Чен Ун нареди отдавна затворената гранична „гореща линия“ с Южна Корея да бъде отворена отново.

Каналът за комуникация цели установяването на официален диалог за изпращането на севернокорейска делегация на зимните олимпийски игри в Южна Корея следващият месец. Сеул оцени положително тази инициатива на Пхенян и обяви, че това представлява стъпка в положителна посока. Двете страни не са имали разговори на високо ниво от декември 2015 г. Комуникационните канали бяха отрязани миналата година заради напрежение около съвместната промишлена зона в Кесон, от севернокорейската страна на границата.
Във вторник Южна Корея предложи представители на двете Кореи да се срещнат на 9-и януари в граничното селище Панминчжон. Преди това Пхенян изрази готовност да започне преговори по въпроса за участието на националния си отбор в предстоящите Зимни олимпийски игри в Южна Корея.

Сигналите за разведряване между Пхенян и Сеул идват на фона на нова словесна престрелка между Ким чен Ун и американския президент Доналд Тръмп. В обръщението си за новата година севернокорейският лидер обяви, че страната му ще започне масово производство на ракети и ядрени глави, и че ядреният бутон е винаги до него на бюрото му. В отговор на тези думи Тръмп написа в „Туитър“: „Информирайте го, че аз също имам ядрен бутон, но той е много по-голям и по-мощен от неговия, и моят Бутон работи!“. Социалните мрежи се изпълниха с коментари. Едни намират за неуместно сравнението и размяната на ядрени заплахи. Други защитават Тръмп с думите, че казаното от американския президент показва силата и решимостта на САЩ.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net