По света  /  новини

Турция купува от Русия системи С-400 за 2,5 млрд. долара
27-12-2017
Статия новини

Стана ясна сумата, която Турция ще плати на Русия за четирите зенитно-ракетни комплекси С-400. Стойността на договора между Москва и Анкара е 2,5 млрд. щатски долара. Първите доставки Русия ще направи през март 2020 година. Това заяви в интервю за вестник „Коммерсант“ директорът на „Ростех“ Сергей Чемезов. Финансовите министри на двете страни вече са изяснили всички подробности по плащането, остава само да бъдат подписани окончателните документи. Турция ще заплати 45% от сумата предварително, а останалите 55 – ще бъдат отпуснати от Русия под формата на кредит.
Сделката е особено притеснителна за Запада, тъй като Турция е първата страна от НАТО, която закупува най-новата система за противовъздушна отбрана (ПРО) от Русия, а тя не може да бъде интегрирана във вече съществуващата военна инфраструктура на Пакта. САЩ препоръчаха на партньорите си от Алианса да купят аналогичните техни ракетни системи, известни като „Пейтриът“. Реджеп Ердоган успокои, че купувал само 4 комплекси от Кремъл, което било недостатъчно да се покрие територията на страната.
Припомняме, че през септември турският президент Ердоган съобщи, че Анкара е подписала с Москва споразумение за закупуване на системи С-400 и Турция вече е платила депозит. С-400 е предназначен за идентифициране, проследяване и унищожаване на самолети, безпилотни самолети или ракети. Това е най-съвременната система за противовъздушна отбрана на Русия и може да удари цели на около 500 км. Москва ги продава и на Китай и Индия.