Историческо посещение на турския президент Ердоган в Гърция

08-12-2017

Напрегнато започна двудневната визита на турския президент Реджеп Ердоган в Атина. По време на срещата с колегата му Прокопис Павлопулос, Ердоган заяви, че Лозанският мирен договор, който урежда териториалните граници на Гърция и Турция, е остарял. Основен проблем в текста според Ердоган е темата за турското малцинство в Гърция. Документът признава мюсюлманското малцинство в Гърция и това е правилно, но европейски съд се позовава на формулировката „турско малцинство“. Способни ли сме да отговорим на въпроса могат ли мюсюлманите в Тракия да живеят, изповядвайки своята религия, в съответствие с Лозанския договор?, попита Ердоган. Той изрази несъгласието си, че имамът за мюсюлманското население в Гърция се назначава от гръцката държава, а не се избира от вярващите, нито се назначава от Анкара. Павлопулос твърдо заяви, че ревизии на документа от 1923 година няма да има.
Прокопис Плавлопулос:
„Този договор за нас не подлежи на предоговаряне. Той няма пропуски, няма нужда от ревизии или промени. Договорът е валиден и покрива всички въпроси, които е трябвало да засегне. Най-важното е че той не оставя място за сиви зони.“
След разговора при президента, Ердоган се срещна и с премиера Алексис Ципрас. Там той отново изиска Лозанското споразумение да бъде актуализирано. В съвместната пресконференция на двамата лидери Ципрас подчерта, че Гърция иска да отвори нова глава в турско-гръцките отношения през 2018 г. Той отбеляза, че двамата са се разбрали да започнат обсъждания за мерки по изграждане на доверие с Турция.
Алексис Ципрас:
„Важно за нас е да намерим общ език въпреки различията. Но трябва и да изразим нашите различия и проблеми по конструктивен начин, без преувеличения или провокации и с уважение към другия.“
Интересна подробност от първия ден от посещението е, че под предлог, че не се чувства добре съпругата на Ердоган – Емине отложи плануваните срещи в Атина. По програма първата дама на Турция имаше насрочена за среща със съпругата на гръцкия президент Прокопис Павлопулос и партньорката на премиера Алексис Ципрас, с която трябваше да посетят Акропола. Евентуална причина според запознати са съображения за сигурност. Турската страна също е поискала храната на Ердоган да бъде приготвена от негов готвач, но Атина е отказала.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net