По света  /  новини

Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел
07-12-2017
Статия новини

Американският президент Доналд Тръмп изпълни намерението си да признае Ерусалим за столица на Израел. Това решение предизвика нова вълна от реакции, както в подкрепа, така и против.
Само няколко часа бяха нужни на палестинците да изразят протеста си, след като Доналд Тръмп обяви, че признава Ерусалим за столица на Израел. Коледните светлини във Витлеем и Рамала угаснаха, а на Западния бряг и в Ивицата Газа основно млади палестинци излязоха по улиците, скандирайки лозунги анти-Тръмп.
Палестински граждански и ислямистки организации призоваха за обща стачка и протестни митинги. В Западен Ерусалим обстановката е по-спокойна. За израелското правителство жестът на американския президент е силен знак и сигнал към международната общност, която от 1967 г. отказва да признае Ерусалим за столица на еврейската държава.
Речта на Доналд Тръмп предизвика бурна реакция и в Истанбул, където близо 1500 души се събраха на шумен, но мирен протест пред консулството на САЩ в града. Като цяло международната общност изрази несъгласие.
8 страни от 15-членния Съвет за сигурност на ООН поискаха свикването на извънредно заседание на Съвета.