По света  /  новини

Българският президент пилотира изтребител във Франция
06-12-2017
Статия новини

Българският президент Румен Радев пилотира изтребител „Рафал“ във Франция. Това се случва в рамките на 3-дневната му официална визита в страната. Държавният глава посети базата на френските военновъздушни сили в Сен-Дизие. Самолетът е учебен и има две места, а пилотирането му е предложение лично от френския президент Еманюел Макрон.
„За мен беше предизвикателство не пилотирането на самолета, а справянето с информацията на борда, защото тук има много сензори, които дават едно невероятно количество информация, която се изобразява на няколко дисплея. Тези неща изискват много сериозно изучаване. За всеки дисплей има дебели книги, за да можеш да използваш възможностите му“, обясни президентът и подчерта, че Франция разполага с невероятни летци.
Заедно с него беше най-добрият френски пилот на изтребител „Рафал“. „Направихме тренировъчен бой с друг самолет, но излизахме неутрални. Два пъти опитахме да победим. Много съм чел за „Рафал“, но това надмина моите очаквания“, каза още Румен Радев и определи изживяването като невероятно.
Той изтъкна, че това е много трудна професия, при която се работи на ръба на човешките възможности – интелектуални, психически и физически.

През първите дни от посещението си в Париж, Румен Радев се срещна с френския си колега. Разговаря с представители на местния бизнес, с новия генерален директор на ЮНЕСКО и с българската общност в Париж.

Източник: БНТ