По света  /  новини

Южна Корея и САЩ започнаха мащабни военноморски маневри
12-11-2017
Статия новини

Военноморските сили на Южна Корея и САЩ започнаха съвместни маневри край Корейския полуостров, в които участват три американски атомни самолетоносача - 'Нимиц', 'Теодор Рузвелт' и 'Роналд Рейгън', както и съпровождащите ги кораби, предаде ТАСС, като се позовава на южнокорейския Обединен комитет на началник-щабовете.
'Това е първият случай, при който в учения с Южна Корея участват едновременно три авионосни ударни групи', се подчертава в съобщението. Южнокорейският комитет подчертава, че целта на мащабните маневри, които ще продължат четири дни, е 'демонстрация на сила за възпиране' на Северна Корея (КНДР).
В ученията освен самолетоносачите участват още 11 американски кораба със системи за противоракетна отбрана 'Иджис'. От южнокорейска страна участват три линейни кораба, два от които са оборудвани със системи 'Иджис', както и четири фрегати.
Напрежението на Корейския полуостров остава високо поради активното развитие на ядрената и ракетна програма на КНДР и военните маневри на САЩ и техните съюзници, отбелязва ТАСС.

Източник: ТАСС