Ливан и Саудитска Арабия на прага на война

11-11-2017

Лидерът на шиитската групировка Хизбула - Хасан Насрала, заяви в телевизионно обръщение, че Саудитска Арабия е обявила война на Ливан. Той обвини Рияд, че е принудил премиера на Ливан да подаде оставка, за да дестабилизира страната си.
Хасан Насрала, лидер на Хизбула: 'Не се стремете да елиминирате Хизбула. Ако саудитсите искат да ни атакуват както Йемен или се опитат да накарат някой друг да го направи, те няма да елиминират Хизбула.'
Остри думи, неофициално обявяване на война и напрежение, което може да разпали нови конфликти в Близкия Изток. Така премина поредната нощ на обвинения между Саудитска Арабия и ливанската шиитска групировка 'Хизбула'. Според лидера на групировката задържането на премиера на Ливан е обида срещу страната.
И въпреки че премиерът Саад Харири е отявлен критик на 'Хизбула' нейният съюзник Иран, част от ливанците смятат, че той е заложник на Рияд. В своето обръщение по телевизията Хасан Насрала заяви, че Саудитска Арабия насърчава Израел да нападне Иран, но това според него ще струва много скъпо на агресора.
Саудитска Арабия вече посъветва гражданите си да не пътуват до Ливан, а онези, които са в страната в момента - да я напуснат възможно най-бързо. Същото направиха Кувейт и Бахрейн.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net