По света  /  новини

Карлес Пучдемон: Ще се върна в Испания при гаранции за независимо правосъдие
31-10-2017
Статия новини

Бившият каталунски премиер няма да иска от Белгия политическо убежище - както се очакваше. Това заяви Карлес Пучдемон на пресконференция в Брюксел. От вчера той е в белгийската столица, след като испанската прокуратура поиска да му бъдат повдигнати обвинения. Пучдемон заяви, че ще се върне в Испания, ако получи гаранция за справедлив процес.
Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата, посочи Пучдемон и допълни, че ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава, ако имам гаранции за безпристрастен процес, ще се върне незабавно.
Пучдемон каза, че няма намерение да търси убежище в Белгия и добави, че е пристигнал в Брюксел, за да 'говори с Европа'. Той определи обвиненията срещу каталунските лидери за 'безпочвени' и каза, че е отишъл в Брюксел да повдигне каталунския въпрос в сърцето на ЕС.
Бившият каталунски лидер каза още и че ще участва в предсрочните избори в Каталуния на 21-ви декември и че ще приеме резултата от тях. Според него, ако бъде осъден, Европа ще плати скъпа цена.
В същото време испанският конституционен съд официално обяви, че провъзгласената от каталунското правителство декларация за независимост е незаконна.
По-късно днес се очаква и извънредно заседание на испанското правителство, което вече втори ден управлява Каталуния.
Днес започна обиск в централата на каталунската полиция Мосос д'Ескуадра. Испанската Гражданска гвардия проверява с кого е комуникирала имала регионалната полиция в деня на референдума на първи октомври.

Източник: БНТ