По света  /  новини

САЩ изпратиха 90 военни хеликоптера в Европа
30-10-2017
Статия новини

Съединените щати изпратиха още 90 бойни хеликоптера в Европа. Машините презаредиха в гориво във военновъздушната база „Шивре” в Белгия, след което се отправиха към Германия. Хеликоптерите започват деветмесечна ротация като част от мерките на американското правителство, предприети в отговор на действията на Русия, включително анексирането на Крим през 2014 г и последните големи военни учения „Запад-2017” през септември.
Кей Бейли Хътчисън – постоянен представител на САЩ в НАТО: „Видяхме на неотдавнашните военни учения Запад, че Русия направи много маневри, чиято цел беше отговор на действията на обединени сили, каквито имаме в НАТО. Но нашият чадър на сигурността е много силен благодарение на тези чудесни хора зад мен и на всички подобни по целия свят“.
Москва обвинява Вашингтон в незаконно изграждане на военни сили в Полша и Балтийския регион, твърдейки че американците тихо са дислоцирали цяла бронирана дивизия в нарушение на основен договор, който регулира отношенията на Русия с НАТО.
полк. Филип Бейкър – командир от американската армия: „Ще имаме хеликоптери разположени в Литва, Полша, Румъния и Германия. Вече разработихме деветмесечен тренировъчен план за цяла Европа. Цялата идея на тези обучения е поддържане на бойната готовност, бригадата да бъде в състояние на повишена бойна готовност. Ще продължим да подкрепяме нашите партньори на място“.
Повечето хеликоптери ще бъдат изпратени в Германия, но ще има и дислоцирани в Румъния, Латвия и Полша. Там те ще участват в тренировъчни учения и мисии с американски и натовски сили. Американските хеликоптери „Блекхоук”, „Чинук” и „Апачи” пристигнаха с кораб в Белгия миналата седмица от базата им в Тексас, придружени от 2000 войници, които ги обслужват. Те заменят друг контингент американски военнослужещи, които се връщат у дома – първа смяна на новата политика за възпиране на САЩ, базирана на постоянно военно присъствие в Европа.

Източник: TV Europa