По света  /  новини

Куба оценява пораженията от урагана Ирма
10-09-2017
Статия новини

Ураганът 'Ирма' отнесе покриви на къщи и предизвика наводнения по протежение на стотици километри от северното крайбрежие на Куба, предаде Асошиейтед прес.
След като достигна чак до Хавана, късно снощи Ирма направи завой на север към Флорида, съпътстван от ветрове, достигащи 195 км/ч. Сега властите в Куба вече правят оценка на щетите на острова, където бяха засегнати най-луксозните кубински курорти и няколко големи града, както и земеделски земи в централните части на страната.
Засега няма данни за загинали хора. Куба се слави с отличната си организация и подготовка за посрещане на природни бедствия, като ударението се поставя върху предотвратяването на човешки жертви. Властите сега полагат големи усилия да възстановят електроподаването, да почистят и отворят пътищата. Въпреки преместването на Ирма жителите на столицата Хавана бяха предупредени засега да избягват да излизат от домовете си, защото високото ниво на водата в морето може да се задържи до понеделник. Главният крайбрежен булевард 'Малекон' на столицата остава затворен поради мощните вълни, които продължават да го заливат. На места са залети части от града, намиращи се на 600 м от морето.
Още с навлизането на урагана кубински военни бяха изпратени в крайбрежните градове, за да евакуират хората - в много случаи принудително, да ги настаняват в сигурни убежища в държавни сгради и училища, та дори и в пещери.
Видеорепортажи от северните и източните райони на Куба показват съборени електрически стълбове и пътни знаци, изкоренени дървета и отнесени или силно повредени покриви на сгради и домове. Очевидци твърдят, че един провинциален музей, оказал се в 'окото' на бурята, е напълно разрушен. Властите в град Санта Клара казаха, че там са рухнали 39 сгради.
Над 5000 туристи са били евакуирани от северните крайбрежни райони и острови, където през последните години бяха построени редица нови курорти.
Силно пострадали са земеделски райони и земи в източната част на островната страна.
Сред най-засегнатите е малкият крайбрежен град Кайбариен, на около 320 км източно от Хавана, където ветровете са съборили много стълбове от далекопроводи, а няколко квартала са под вода.

Източник: БНТ