По света  /  новини

Ирма нанесе огромни щети в Карибско море
07-09-2017
Статия новини

Малкият карибски остров Барбуда е разрушен почти напълно от урагана Ирма. Шест са вече жертвите на северната част на съседния остров Сен Мартен, която принадлежи на Франция, а островът е напълно непригоден за живеене. Щетите се оценяват на 150 млн. долара. Рухнала е телевизионната кула на острова, поради което оттам дълго време нямаше никакви данни за ситуацията. На острова живеят само около 1500 души, но той е туристическа врата към най-живописните и чисти курорти и плажове на Карибите.
Според местните власти 95% от френската част на острова, където живеят 37 хиляди души, е разрушена. Ирма достигна снощи и Пуерто Рико, като засегна най-тежко североизточното крайбрежие.
Във Флорида вече се предприемат мерки в очакване на Ирма. В Мексиканския залив край бреговете на Мексико набира мощ нова тропическа буря - Катя, която от вчера вече е категоризирана като ураган с ветрове от 120 км/ч и се очаква да се засили още през следващите 48 часа. А далеч на изток в Атлантическия океан друга тропическа буря - Хосе, също придоби силата на ураган, съобщи американският Център за наблюдение на ураганите в Маями.

Източник: БНТ