По света  /  новини

Северна Корея проведе предполагаем успешен опит на водородна атомна бомба
03-09-2017
Статия новини

Ситуацията на Корейския полуостров става все по-опасна. Северна Корея обяви, че е извършила успешен ядрен опит с водородна бомба, която може да бъде прикрепена към междуконтинентална ракета. Новината беше съобщена от държавната телевизия. Рано тази сутрин два мощни труса разтърсиха Корейския полуостров. Епицентърът е при полигона за ядрени опити на Пхенян. Това може да означава, че страната има оръжие с 10 пъти по-голяма мощност от бомбата, хвърлена над Нагасаки през 1945 година. Международната общност изрази загриженост от действията на Северна Корея, която се държи все по-опасно, а българското министерство на външните работи осъди теста. Само преди пет дни балистична ракета, изстреляна от Пхенян, прелетя над японска територия.
Рано тази сутрин Пхенян разпространи снимки на посещение на севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Института за ядрени оръжия. Съобщава се, че е инспектирал водородна бомба, която може да бъде прикрепена към междуконтинентална ракета.
Часове по-късно два мощни труса в рамките на десет минути, са регистрирани в района на Северна Корея. Те са със сила 6.3 и 4.6 по Рихтер. Смята се, че са изкуствено предизвикани от експлозия в резултат на ядрен опит в района на полигона Пъннге-и.

В 9:30 българско време, Пхенян съобщи, че е извършен опит на ядрено оръжие. Определят го като „абсолютен успех“. Твърди се, че Северна Корея е разработила водородна бомба, чиято мощност е в пъти по-голяма от тази на атомна бомба. Това е 6-то ядрено изпитание в страната, последното беше през септември миналата година. Според експерти, изпробваното днес оръжие е 10 пъти по-мощно от това, което Пхенян тества преди година.
Япония и Южна Корея свикаха кризисните си щабове. Японският премиер Шиндзо Абе определи севернокорейския опит като „абсолютно недопустим“ и заяви, че е обсъдил „нарастващата заплаха“ с американския президент Доналд Тръмп.
Токио изпрати изтребители, които да проверят равнището на радиация в района на Японско море.
Доскоро се смяташе, че Пхенян няма възможност да разработи термоядрена бомба. С идването на власт на Ким Чен Ун обаче, Северна Корея засили ядрената си програма. ООН наложи редица санкции, но без резултат. През последните месеци бяха извършени серия от успешни и неуспешни опити да бъдат изстреляни междуконтинентални ракети.
Напрежението на Корейския полуостров се покачи отново преди броени дни, след като Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над японска територия, преди да падне в морето. Тогава Ким Чен-ун заяви, че това е само първа крачка от военната операция на Корейската народна армия в тихоокеанския регион и е прелюдия към удар срещу остров Гуам, където се намира ключова военна база на Съединените щати.

Източник: БНТ