Две експлозии избухнаха в наводнения химически завод в Тексас

31-08-2017

Две експлозии са избухнали в химическия завод край Хюстън, щата Тексас, съобщиха от компанията собственик „Arkema Inc“. Във вторник компанията евакуира всички работници, които все още бяха в завода, а властите в окръг Кросби наредиха евакуацията на живеещите в радиус от 2,4 км около предприятието.
„В около 2 часа местно време бяхме информирани от Центъра за спешни операции на окръг Харис за две експлозии и черен дим от завода на „Arkema Inc“ в Кросби, Тексас“, се казва в изявлението.
По-рано днес компанията съобщи, че взрив в обекта е почти неминуем, тъй като заради наводненията в щата ключова охладителна система на завода не работи.
Като предпазна мярка беше евакуирана зоната от 3 км около завода за органични пероксиди. Производството му има широк набор от употреба, включително при производството на пластмаси, лекарства и строителни материали, но става изключително леснозапалимо, ако не се охлади при правилните температури.
В своето изявление от компанията посочиха още, че тежките наводнения в района са причина да не работи основният източник на захранване в завода, както и два други допълнителни източника.
„Органичните пероксиди са изключително леснозапалими и както се разбрахме с властите, най-добрият начин за действие е да оставим огъня сам да изгори“, заявиха от „Arkema Inc“.
„Искаме местните жители да бъдат наясно, че продукцията се съхранява на няколко места в обекта и заплахата от вторични експлозии остава“, посочиха още от компанията и настояха гражданите да не влизат в периметъра на евакуираната зона, освен ако нямат разрешение от властите.
Град Кросби се намира на около 40 км от Хюстън.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 17-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.8387 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28913 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01383 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net