По света  /  новини

Три коли са се сблъскали при размириците във Вирджиния
13-08-2017
Статия новини

Три коли се сблъскаха в центъра на град Шарлотсвил, където днес имаше сблъсъци между националисти и техни противници, съобщи полицията в града.
По-рано американските медии съобщиха, че сребрист седан на националист се е врязал в манифестанти.
В града на щата Вирджиния избухнаха ожесточени стълкновения между националисти и граждани, протестиращи срещу техните действия.
Сблъсъците станаха след факелно шествие, което ултрадесните активисти проведоха в навечерието на планираната акция 'Единство на десните'.
Тя бе замислена срещу решението на местните власти да съборят паметника на главнокомандващия армията на Конфедеративите Щати на Америка Робърт Едвард Ли (1807-1870 гг.) в центъра на града. Акцията бе планира за обед местно време, но бе отменена, защото ситуацията излезе изпод контрол. По последни данни при сблъсъците са пострадали най-малко 8 души и един е арестуван.
На място действат полицейски отряди и части на Националната гвардия, които се опитват да изтласкат националистите от парка, където те се бяха събрали. Стотици ултрадесни активисти, включително членове на расистката организация Ку-клукс-клан и неонацисти, участват в сблъсъците с опонентите си. По-рано телевизия „Фокс нюз“ съобщи, че радикалите наброяват 6000 души.
Губернаторът на щата Тери Макълиф обяви извънредно положение в града.
Президентската двойка се обърна с призив срещу насилието и за обединение.

Източник: БНТ