По света  /  новини

Увеличава се броят на жертвите на горския пожар в Португалия
18-06-2017
Статия новини

Броят на жертвите от продължаващите горски пожари в Централна Португалия достигна 57 души и вероятно ще нарасне още, съобщи висш служител от вътрешното министерство в Лисабон, цитиран от Ройтерс.
Най-малко 18 тела са извадени само от изгорели автомобили, каза Хорхе Гомиш, държавен секретар в министерството. Той говори пред репортери в оперативния щаб на службата за гражданска защита в градчето Педрогау Гранди, районът около което е най-силно засегнат от пожарите. Загиналите в колите си очевидно внезапно са се озовали в огнен капан, когато пламъците са прехвърлили шосе край града.
В борбата с горската огнена стихия участват почти 700 пожарникари и над 200 противопожарни коли, съобщиха от службата. Два самолета, изпратени от Франция и Испания, също хвърлят тонове вода над горящите горски масиви.
Европейският съюз активизира действията си в подкрепа на португалските служби, борещи се с огъня. Еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис каза, че Франция ще изпрати още два самолета, а Испания - още няколко, но не уточни общия им брой.
Все още не е ясно как е започнал огненият ад, пламнал в събота около 14 ч местно време. Според Гомиш пламъците са се разпространили много бързо и по необясним начин, напредвайки по четири фронта. Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза пристигна в района на Педрогау Гранди, на около 200 км от столицата, още през нощта и след първия оглед каза, че 'създалата се ситуация е безпрецедентна'.
Премиерът Антониу Коща следи развитието на борбата с огнената стихия от централния щаб на Гражданска защита в западната част на Лисабон.
Кметът на Педрогау Гранди - Валдемар Алвиш, съобщи, че някои села са 'напълно обкръжени от пламъците'.
Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса.
Няма данни за пострадали българи при горските пожари в Португалия, съобщиха от Министерството на външните работи.

Източник: БНТ