Сръбският президент Алкесандър Вучич номинира Ана Бърнабич за министър-председател

16-06-2017

Сърбия може да се сдобие с първата жена премиер, при това с открита хомосексуална ориентация. Решението на сръбския президент Алкесандър Вучич да номинира Ана Бърнабич за министър-председател беше определено като революционно, самият той каза, че то е взето 'в интерес на Сърбия и сръбските граждани'.
Александър Вучич, президент на Сърбия: Предлагам на сръбския парламент Ана Бърнабич за кандидат за премиер на Сърбия. Вярвам, че тя притежава необходимите професионални умения и лични качества, за да върши тази работа.
Тези думи на сръбския президент Алкесандър Вучич предизвикаха вълна от реакции и коментари в Сърбия, на Балканите и по света. Повече от два месеца след като беше избран за държавен глава Вучич посочи премиер. И изборът му изненада мнозина... Ана Бърнабич, на 41,с дипломи от университетите Нортууд в САЩ и Хъл във Великобритания. Безпартийна. Прозападно ориентирана. С открита хомосексуална ориентация. Ако получа поста, ще върша работата си с необходимата отговорност, честно и с любов, цитират Бърнабич сръбските медии. Ласкави са отзивите на колегите ѝ.
Обществото реагира противоречиво на номинацията. Мнозина вече заявиха, че Бърнабич не е техният премиер. Наредихме се до Исландия, Ирландия, Белгия и Люксембург, пък се казва в съобщение на сръбската ЛГБТ организация. От там обаче изразиха опасения, че номинацията на Бърнабич може и да е капан.
На първо четене това е послание за зачитане на човешките права и свободи, но Сърбия си остава държава, където около 65% от населението смята, че хомосексуализмът е болест, а 78 на сто твърдят, че сексуалната ориентация НЕ трябва да се афишира. Има ли Вучич скрита цел?
Безспорно силен сигнал за желанието за проевропейска ориентация на Сърбия, подложена на натиск от страна на Русия, която иска да запази влиянието си в региона. Безспорно и силен ход на Вучич и по отношение на сръбската православна църква, който показва, че няма да се вслушва в съветите. От друга страна Бърнабич се приема като марионетка на сръбския държавен глава, който реално ще продължи да управлява Сърбия.
Интрига при гласуването на революционната номинация няма - мнозинството в сръбския парламент е на Сръбската прогресивна партия на Вучич. Подобряването на отношенията с Косово, реформа на правосъдната система, подобряване правата на малцинствата, подготовка за процедурите по членство в ЕС - това са малка част от предизвикателствата, с които ще трябва да се справи първата жена-премие на Сърбия, която ще оглави 15-ия кабинет в новата история на страната.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net